Cryptovaluta-adózás


2022. január 1.-től hatályba lépett Magyarországon is a crypto-valuták adózásáról szóló törvény, de sokan máig nem tudják, hogyan kellene szabályosan adózniuk.


 

A crypto-valuták szabályozásával Magyarország viszonylag korán elkezdett foglalkozni, és már 2021-ben elfogadták az adózásra vonatkozó törvényeket, szemben az Európai Uniós MICA rendelettel, amit csak 2023 májusában szavaztak meg.   

 

Az új szabályrendszer  2022. január 1-jén lépett hatályba, de úgy, hogy a magánszemélyek már a 2021. évre is alkalmazhatták. 2021 év adóbevallását a 2021 évben realizált nyereség vagy veszteség alapján kellett elkészíteni. 2021 év előtti éveket ömlesztve kellett nézni a bevétel és kiadásokat és a 2022 évi bevallásban kellett bevallani. 


Fekete doboz elv:  magánszemélyek esetén nem számít mi történik a crypto-térben, amíg crypto-crypto közötti tranzakciók történnek. A Magyarországi crypto törvény tehát csak a be- és kilépési pontokat szabályozza jelenleg.


 

Kinek kell adóznia? 


Mindenkinek aki bevételt akar realizálni a crypto-ból, legyen szó akár kereskedésről, hosszabb távú befektetésről vagy ‘bányászatról’.


Tehát a magánszemélynek aki a tárgyévben pénzt akar kivenni a crypto tárcáiról, akár FIAT pénzre (HUF, EUR, stb.) váltással akár crypto kártyáról történő vásárlással (ilyenkor ugyanúgy FIAT pénzre váltja először a szolgáltató a crypto-t), annak kötelező bevallást készítenie.

Mindemellett CÉLSZERŰ azoknak is bevallást készíteni, akiknek csak kiadásuk volt, mert így tudják 2 évig görgetni a veszteséget, és élni az adókiegyenlítés lehetőségével. 

Az adókiegyenlítés azt jelenti, hogy az előző év veszteségét szembe kell állítani az adott év nyereségével, és csak a kettő különbözete után kell adózni. De erre csak akkor van lehetőség ha a veszteség szerepelt a bevallásban az előző évben. Fordítva is lehetséges, hogy ha az előző évben nyereség keletkezett, ami szerepelt a bevallásban és ami után meg lett fizetve az adó, viszont az utolsó évben csak veszteség keletkezett, akkor is szembe lehet állítani a nyereséget a veszteséggel, és ha a veszteség magasabb akkor lehetőség van adó visszaigénylésre. 


Bevételnek számít a crypto eszköz átruházása, átengedés (vagy a jog gyakorlás megkezdése) időpontjára megállapított szokásos piaci érték.

Kiadásként a crypto eszköz megszerzése során a törvényben nevesített jogcímeken a tárgyévben felmerült költségek, díjak, jutalékok vehetők figyelembe (crypto eszköz vásárlása esetén a megszerzésre fordított kiadás, bányászat esetén a tevékenység végzése során felmerült igazolt kiadás).


 

Ügyleti nyereség = ha tárgyévi bevételek együttes összege meghaladja a tárgyévi kiadások összegét.

Ügyleti veszteség = ha a tárgyévi kiadások összege meghaladja a tárgyévi bevételek összegét.   


 

FONTOS!!

Adóköteles ügylet csak akkor keletkezik, ha a crypto eszköz kikerül a crypto világból, mindaddig amíg a crypto eszköz más crypto eszközre váltódik át, az ügylet adómentes. Ez igaz a stablecoinokra is (pl. az USA dollárhoz ‘kötött’ USDT, USDC, stb.), amelyek cryptonak minősülnek ebben az esetben. 


 

Példa (1) : ha valaki Bitcoint vált USDT-re, az nem von maga után adózási kötelezettséget, akkor sem ha több alkalommal történik ide-oda történő tranzakció, amíg a “crypto fekete dobozon” belül marad a tőke.
 

Példa (2) : ha a tulajdonos a Bitcoint USD-be, forintba, vagy más FIAT pénzre váltja, és a pénz kikerül a saját nevén levő bankszámlára, ez a tranzakció innentől adózási kötelezettséget von maga után.
 

Példa (3) : ha a tulajdonos a crypto-t egy olyan alkalmazásban váltja FIAT pénzre, mint pl. a Revolut, ugyanúgy érvényesül az adózási kötelezettség, mint a 2. Példában.

 


KIVÉTELEK - Kis értékű ügylet mentesség: ha a crypto-ból realizált haszon (legyen ez akár FIAT pénz kivétel, akár közvetlen vásárlás)  nem haladta meg az adott évben a bruttó minimálbér összegét (a minimálbér 2023-ban 232.000 Ft, 2024-ben 266.800 Ft), napi szinten pedig a minimálbér 10%-át, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség a tranzakció után. Ennek az összegnek a mértékéig tehát adómentesen lehet költeni a crypto-t.


Vállalkozások esetén a vállalkozás crypto tulajdonát az év végén (december 31. záró árfolyamok alapján) átértékelve kell szerepeltetni a könyvelésben. Adókötelezettség a vállalkozások esetében is akkor keletkezik, amikor a crypto eszközöket FIAT pénzre váltjuk, a magánszemélyeknél ismertetett módon.


 

Hogyan lehet magánszemélyként vagy vállalkozásként költségként elszámolni a bányászathoz szükséges eszközöket, szolgáltatásokat vagy az energiát? Hogyan kell vállalkozásként szerepeltetni a crypto-t a könyvelésben? Milyen adókötelezettségei vannak egy vállalkozásnak ha tart crypto-t is?

Ha ehhez hasonló kérdéseid vannak, vagy a bevallás kitöltésével kapcsolatban szeretnél segítséget, akkor keress minket bizalommal!


 


További cikkek

Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás

Magyarországon az adótörvény biztosítja, hogy az adód 1+1%-át fel tudod ajánlani civil szervezeteknek és vallási közösségeknek. A személyi jövedelemadó bevallástól függetlenül tudsz nyilatkozni 2024. május 21.-ig az adód 1+1%-áról.

Gépjárműadó változás 2024-től

Gépjárműadó változás 2024-től

Rövid kivonat a gépjárműadó 2024-es változásairól

Kezdeti döntések: mi legyek ÁFA körös vagy ÁFA mentes?

Kezdeti döntések: mi legyek ÁFA körös vagy ÁFA mentes?

Kezdő vállalkozóként az egyik legfontosabb kérdés a vállalkozási forma eldöntése után, hogy vajon már az induláskor ÁFA-s legyen a vállalkozás, vagy először csak ÁFA mentes és majd meglátjuk…

 

Kaldera Könyvelőiroda:

Telefon: +36 20 294 6316

Email: konyveles@kaldera.eu

ÜGYFÉLFOGADÁS

Telefonon: H-Cs: 10:00-18:00, P: 10:00-14:00 óráig.

Személyes ügyfélfogadás előzetes egyeztetés alapján.