Kezdeti döntések: mi legyek ÁFA körös vagy ÁFA mentes?

Kezdő vállalkozóként az egyik legfontosabb kérdés a vállalkozási forma eldöntése után, hogy vajon már az induláskor ÁFA-s legyen a vállalkozás, vagy először csak ÁFA mentes és majd meglátjuk…

 

 

Erre a kérdésre nincs egy olyan egyszerű válasz, mint hogy induló vállalkozóként csak így vagy csak úgy kezdheted. 

Több szempontból meg kell vizsgálni, hogy számodra mi lenne a legmegfelelőbb adózási mód.


 

Nézzük meg pontokba szedve, milyen kérdéseket érdemes végiggondolni, hogy minél körültekintőbben tudd meghozni a döntést: 


 

Mekkora bevételre számítasz? 

Várhatóan a bevételed 12 millió Ft alatt lesz vagy meghaladja? Ha nem a naptári év elején, hanem év közben jött létre a vállalkozás, akkor napi arányosítással kell számolni. Ha esetleg az ÁFA mentességet választod és év közben mégis eléri a bevételed a 12 millió Ft-ot akkor sincs semmi gond, mert azt a számlát, amivel meghaladja a 12 millió Ft-os határt, már ÁFA-an kell kiállítani, és az adóhatóság felé be kell jelenteni a megfelelő nyomtatványon 15 napon belül. Ha átléped az ÁFA határt megszűnik az alanyi adómentesség, és az azt követő két évre nem is választhatod.

 

A másik nagyon fontos kérdés, hogy mekkora vállalkozásod költségigénye? 

Az alanyi adómentesség akkor éri meg, ha nincs szükséged nagyobb beruházásokra, költséges eszközök vásárlására. Mivel ÁFA mentesként nem vagy jogosult a költség számlákkal kapcsolatos ÁFA levonásra. 

 

Árverseny? 

Vajon tényleg felléphet-e árverseny a piacon? ÁFA mentes vállalkozóként nem kell a bevételeidet a 27%-os ÁFA kulccsal megnövelni, így akár olcsóbb is tudsz maradni a piacon, mint egy másik ÁFA-s vállalkozás. Tipikus esetei, amikor megéri az alanyi mentesség:

  • ha nagy árréssel és kevés költséggel dolgozol, vagy
  • ha a megrendelőid magánszemélyek vagy olyan gazdasági szervezetek, akik nem tudnak ÁFA visszaigénylést érvényesíteni.

 

Az alanyi mentes vállalkozás kevesebb adminisztrációt igényel adóügyi szempontból, de ez csak akkor igaz, ha csak belföldön értékesít, illetve a beszerzései is csak belföldről származnak. 

 

ÁFA körös vállalkozóként előny az, ami alanyi mentesként hátrány volt, itt levonható/visszaigényelhető a beszerzések ÁFA-ja. Az ÁFA körös vállalkozásokat sem éri hátrány, hiszen ők az áraikat úgy határozzák meg, hogy a nettó ár az árbevétel, az ÁFA-t pedig tovább utalják a NAV-nak. /Itt éltem a egyszerűsítés lehetőségével, természetesen nem ennyi az egész, de az ÁFA elszámolást nem tartom releváns információnak ebben a témában, hiszen az úgy is a könyvelő dolga./ 

 

ÁFA körös vállalkozóként sokkal több adminisztrációs kötelezettség terhel (ÁFA nyilvántartás, bevallás és természetesen az adófizetés), emiatt szinte biztos, hogy egy szakember segítségére lesz szükséged. Véleményem szerint bármilyen vállalkozás működtetése esetén érdemes együtt dolgozni egy könyvelővel, mert igaz, hogy havi szinten költséget jelent, viszont ha megfelelő könyvelőt választasz, akkor nagyon sok plusz költség elkerülhető (esetleges a büntetések, bírságok, késedelmi pótlékok). 


 

Az alábbi szabályt tudjuk javasolni:

 

  • megéri az ÁFA körösség: ha a leendő ügyfeleid javarészt ÁFA körös vállalkozások, és ha vannak olyan kiadásaid, amelyek a vállalkozás érdekében merültek fel,
  • ha külföldre számlázol, akkor az a legtöbbször ÁFA mentes, így ebben nincs lényegi különbség, hogy alanyi mentes vagy ÁFA-s adózási módot választasz,
  • ha a leendő partnereid főleg magánszemélyek és alacsony költség hányaddal dolgozol, akkor neked az alanyi mentesség a legjobban megtérülő adózási forma, természetesen csak akkor, ha beleférsz a 12 millió Ft-os alanyi mentes keretbe. 


 

Reméljük tudtunk segíteni a döntésben. Ha esetleg maradtak benned kérdések, keresd bizalommal irodánkat. 


 


További cikkek

Cryptovaluta-adózás

Cryptovaluta-adózás


2022. január 1.-től hatályba lépett Magyarországon is a crypto-valuták adózásáról szóló törvény, de sokan máig nem tudják, hogyan kellene szabályosan adózniuk.

Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás

Magyarországon az adótörvény biztosítja, hogy az adód 1+1%-át fel tudod ajánlani civil szervezeteknek és vallási közösségeknek. A személyi jövedelemadó bevallástól függetlenül tudsz nyilatkozni 2024. május 21.-ig az adód 1+1%-áról.

Gépjárműadó változás 2024-től

Gépjárműadó változás 2024-től

Rövid kivonat a gépjárműadó 2024-es változásairól

Kaldera Könyvelőiroda:

Telefon: +36 20 294 6316

Email: konyveles@kaldera.eu

ÜGYFÉLFOGADÁS

Telefonon: H-Cs: 10:00-18:00, P: 10:00-14:00 óráig.

Személyes ügyfélfogadás előzetes egyeztetés alapján.