Mikor érdemes könyvelőt váltani?

A könyvelés egy bizalmi munka hiszen a könyvelő teljes mélységében belelát a cég gazdasági ügyeibe, így aztán természetes, hogy a váltás nem egyszerű döntés. Nem könnyű ezt a döntést meghozni, és elvágni a szálakat a régi könyvelővel, mindeközben pedig összecsiszolódni az újjal. Sajnos ezt a döntést néha muszáj meghozni.

 Milyen esetekben ajánlott vagy elkerülhetetlen a könyvelő váltás?

  • a könyvelő munkájával nem elégedett az ügyfél, például a könyvelő késedelmesen nyújtja be a bevallásokat (pedig minden információ a rendelkezésére állt), a cégre büntetést szabnak ki, ezáltal bizalomvesztés alakul ki,
  • a könyvelő nem ad időben tájékoztatást a határidőkről, vagy éppen a cég pénzügyi helyzetének alakulásáról,
  • nem elérhető: nem veszi fel a telefont, nem hív vissza adott napon belül, az e-mailekre nem vagy csak napokkal később válaszol,
  • árat emel indokolatlanul magas mértékben, 
  • földrajzilag távol kerülnek egymástól, és nem megoldható a megfelelő kapcsolattartás, tájékoztatás, az online (digitális) megoldások hiánya miatt
  • olyan új üzletbe kezd a vállalkozás, amiben a könyvelő nem jártas, nincs tapasztala (például: egyesület, őstermelő),
  • a vállalkozás olyan mértékű növekedése esetén, amely olyan fázisba ért, hogy a könyvelő nem képes megfelelni a megváltozott elvárásoknak (például: pályázatokban adminisztratív segítség).


Mikorra érdemes a könyvelő váltást időzíteni?

Ha van rá lehetőség, érdemes megvárni az adott üzleti év zárását, és az új üzleti évet elkezdeni egy új könyvelővel, ezzel a későbbiekben nagyon sok probléma kiküszöbölhető (például a felelősségi kérdések). Mivel a “régi könyvelő” havi díjakat fog számlázni egy évközbeni átvétel esetén is, azonban az “új könyvelőnek” át kell látnia a megkezdett év első hónapjait is ahhoz, hogy az év végi zárást felelősségteljesen elkészíthesse, így minél később történik meg a váltás annál több hónapra kell dupla könyvelési díjat fizetnie az ügyfélnek. 

 

Mindezt figyelembe véve a legalkalmasabb időszak a váltásra az év első pár hónapja. 


A könyvelő váltás legfontosabb lépései:

  • a korábbi könyvelési szerződés felmondása, és a nyitott folyamatok lezárása
  • az új könyvelővel való szerződés kötés,
  • a felelősségek tisztázása, a folyamatban levő ügyek folytatólagos átvétele, valamint a könyvelési anyagok hiánytalan átadása és átvétele, illetve ezek megfelelő dokumentálása.

 

 

Szerződéskötési kedvezmény! 

A Kaldera Könyvelőiroda 2024. február hónapban az újonnan szerződő ügyfelek részére díjmentesen felülvizsgálja az előző havi (2024. január) már meglevő könyvelést, így az ügyfél dupla havidíj fizetése nélkül hozhatja át hozzánk könyvelését, és így biztosítani tudjuk az éves beszámoló teljeskörű elkészítését a következő év elején.
 


További cikkek

Cryptovaluta-adózás

Cryptovaluta-adózás


2022. január 1.-től hatályba lépett Magyarországon is a crypto-valuták adózásáról szóló törvény, de sokan máig nem tudják, hogyan kellene szabályosan adózniuk.

Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás

Magyarországon az adótörvény biztosítja, hogy az adód 1+1%-át fel tudod ajánlani civil szervezeteknek és vallási közösségeknek. A személyi jövedelemadó bevallástól függetlenül tudsz nyilatkozni 2024. május 21.-ig az adód 1+1%-áról.

Gépjárműadó változás 2024-től

Gépjárműadó változás 2024-től

Rövid kivonat a gépjárműadó 2024-es változásairól

Kaldera Könyvelőiroda:

Telefon: +36 20 294 6316

Email: konyveles@kaldera.eu

ÜGYFÉLFOGADÁS

Telefonon: H-Cs: 10:00-18:00, P: 10:00-14:00 óráig.

Személyes ügyfélfogadás előzetes egyeztetés alapján.