Kisadózó vállalkozások tételes adója

Sokáig a legnépszerűbb adózási forma volt Magyarországon, de hogy néz ki most?
Minden a KATA-ról: ki és mikor választhatja, mik a főbb jellemzői - bemutató a könnyebb megértéshez.

Kisadózó vállalkozások tételes adója /KATA/

 

Ki választhatja a KATA-t?

A KATA-t a főfoglalkozású, az ‘Evectv.’ szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő egyéni vállalkozó választhatja, az ott rögzített tevékenységeivel összefüggésben:

Az számít főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, aki:

  • nem rendelkezik heti 36 órás vagy heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal,
  • nem minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak,
  • nem számít saját jogú nyugdíjasnak.


Ki nem választhatja a KATA-t?

Nem választhatja a KATA-t az a főfoglalkozású egyéni vállalkozó, aki(nek):

  • adószámát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bejelentés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte, vagy aki a bejelentés időpontjában adószám törlésének hatálya alatt áll,
  • az adóalanyiság választásának évében az ‘ÖVTJ’ szerint meghatározott, 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből bevételt szerzett.


Mikor választható a KATA?

Már működő egyéni vállalkozók: év közben is választhatják a KATA-t, ha a feltételeknek megfelelnek a (évszám)T101E bejelentőlapon. A választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre az adóalanyiság.

A kezdő egyéni vállalkozók: a KATA választásának bejelentését a NAV-hoz a webes ügysegéden való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti. Ilyenkor az adóalanyiság az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételének napjával jön létre.

 

 

 

Ha ezeknek a feltételeknek mind megfelelsz illetve, olyan vállalkozásod van, ahol csak magánszemélyeknek számlázol, vagy számláznál a jövőben, jogosult vagy a KATA adózási mód választására. 

Ha szükséged van szakértő segítségre a jogszabályok értelmezésében, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és keress bizalommal. 

 

A KATA-alanyiság megszűnése

A KATA-alanyiság megszűnhet a törvény erejénél fogva, illetve a NAV határozatával is.


 Megszűnik a KATA-alanyiság a törvény erejénél fogva, ha:

  • az egyéni vállalkozó bejelenti, hogy adókötelezettségeit a jövőben nem a KATA- tv. szabályai szerint teljesíti – ekkor a bejelentés hónapjának utolsó napjával,
  • a kisadózó egyéni vállalkozói jogállása megszűnik – ekkor a megszűnés napjával.


A KATA-alanyiság megszűnéséről a NAV hoz határozatot: 

ha az adóalanyiság időszakában az alábbi jogsértések akár egyikét is elköveti a kisadózó egyéni vállalkozó:

  • számla- vagy nyugtaadás elmulasztása,
  • be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása vagy,
  • igazolatlan eredetű áru forgalmazása.


 Fontos tudnivaló, hogy a naptári év utolsó napján a NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható nettó módon számított adótartozás meghaladja a 100 ezer forintot, akkor a KATA-alanyiság megszűnéséről rendelkező határozatot hoz a NAV, és a határozat véglegessé válásának utolsó napjával megszűnik a KATA-alanyiság. 

A NAV visszavonja a KATA-alanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozó a teljes adótartozását a KATA-alanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti.

 

A kisadózó jövedelme

A kisadózó jövedelmének a kisadózó utolsó, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka minősül.

Az ellátások számításának alapja kisadózónál havi 108 000 forint (például nyugdíj, álláskeresési járadék).

Egy teljes év KATA vállalkozói jogviszony a nyugdíjszámításnál csak 0,40 évnek számít a szolgálati időt tekintve.


Mit jelent mindez?


 

Példa hitelfelvétel esetén: Ha kisadózóként a megelőző évben (a példa kedvéért) 5 millió forint bevételed volt, amennyiben hitelt szeretnél felvenni és kérsz a NAV-tól egy jövedelemigazolást az előző évben megszerzett bevételeidről, akkor csak az 5 millió Ft 60%-ról fog igazolást kiállítani (azaz 3 millió forintról).



 

 

 

Tételes adó:


A kisadózó egyéni vállalkozónak havi 50 ezer forint tételes adót kell fizetnie.

A tételes adót minden megkezdett naptári hónapra meg kell fizetni, arányosítani nem lehet. A tételes adót a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

Költségvetési számla száma: 10032000-01076349

Költségvetési számla megnevezése: NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla

Adónemkód: 288


A kisadózó egyéni vállalkozó egy naptári évben 18 millió Ft árbevételt szerezhet meg adómentesen, az e feletti rész után 40%-os különadót kell fizetnie. Viszont, ami nagyon fontos, hogy ha áfa mentes kisadózóról beszélünk, akkor neki a 12 millió Ft-os éves összeghatárt is figyelembe kell vennie, ha áfa mentes akar maradni. 

A kisadózó egyéni vállalkozóknak évente egyszer tárgyévet követő év február 25.-ig kell teljesíteni a bevallási kötelezettségüket a (évszám)KATA nevű nyomtatványon.

 

 

Hogy egy egyéni vállalkozónak a KATA-t vagy az Átalányadót érdemes választania, arra egy következő cikkünkben próbálunk rávilágítani.


További cikkek

Cryptovaluta-adózás

Cryptovaluta-adózás


2022. január 1.-től hatályba lépett Magyarországon is a crypto-valuták adózásáról szóló törvény, de sokan máig nem tudják, hogyan kellene szabályosan adózniuk.

Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás

Magyarországon az adótörvény biztosítja, hogy az adód 1+1%-át fel tudod ajánlani civil szervezeteknek és vallási közösségeknek. A személyi jövedelemadó bevallástól függetlenül tudsz nyilatkozni 2024. május 21.-ig az adód 1+1%-áról.

Gépjárműadó változás 2024-től

Gépjárműadó változás 2024-től

Rövid kivonat a gépjárműadó 2024-es változásairól

Kaldera Könyvelőiroda:

Telefon: +36 20 294 6316

Email: konyveles@kaldera.eu

ÜGYFÉLFOGADÁS

Telefonon: H-Cs: 10:00-18:00, P: 10:00-14:00 óráig.

Személyes ügyfélfogadás előzetes egyeztetés alapján.