Turizmusfejlesztési hozzájárulás

2023 március 31-én lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium, így az érintettek újra kötelesek 2023. április 1.-től turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.

Először is kinek kell megfizetni?

A turizmusfejlesztési hozzájárulást a szolgáltatást nyújtó köteles fizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé.

Turizmusfejlesztési hozzájárulást

  • az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből),
  • kereskedelmi szálláshely szolgáltatást, valamint a,
  • TEÁOR ’08 49.39 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység közül a „hop on hop off” jellegű menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás

után kell fizetni.

A fentiek alapján kiemelendő, hogy az Áfa törvény értelmében nem attól minősül szolgáltatásnak az ügylet, hogy az ételt, italt helyben elkészítik, hanem az teszi szolgáltatássá az ügyletet, ha az elkészített étel, ital értékesítését az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek, mely szolgáltatáselemek dominálnak az ügyletben.

A fentiek értelmében nem szolgáltatásnyújtás, hanem termékértékesítés valósul meg például a következő esetekben:

  • az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor,
  • az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan értékesítésekor, amely a házhoz szállítást is magában foglalja,
  • az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított (jellemzően ide tartoznak például a lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései). Ez esetben ugyanis nem tekinthető úgy, hogy az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban, az ügyletben.

Ugyanakkor a szolgáltatásnyújtásként történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, tehát az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás. 

 

Mi a bevallás és a befizetés határideje?

A turizmusfejlesztési hozzájárulást a szolgáltatást nyújtó a rá irányadó áfabevallási időszak szerint kell, hogy teljesítse:

  • havi bevallásra kötelezettek esetében a tárgyhónapot követő hó 20-ig,
  • negyedéves bevallásra kötelezettek esetében tárgynegyedévet követő hó 20-ig,
  • éves bevallásra kötelezettek esetében a tárgyévet követően, február 25-ig.

Ha a határidő munkaszüneti napra esik, akkor a határidő a legközelebbi munkanapon jár le. Jelen esetben 2024.02.26.-ig kell az éves bevallóknak és az áfamentes vállalkozásoknak benyújtani a bevallást.

Sajnos az áfamentes vállalkozások sem menekülnek meg a turzimusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól. Nekik külön nyilvántartást kell vezetni az 5%-os szolgáltatásnyújtásról. Ha van rá lehetőség, akkor a pénztárgépben két külön gyűjtőn tudják vezetni az 5%-os és 27%-os szolgáltatásnyújtás bevételét.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást a (évszám)TFEJLH nevű nyomtatványon kell az ányk keretprogram segítségével benyújtani a NAV felé.

 

Mennyit és hogyan kell fizetni?

Az 5%-os szolgáltatásnyújtás után 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni.

A bevallás összegadatait ezer forintra kerekítve ezer forintos nagyságrendben kell megadni, és ezer forintban is kell megfizetni.
Költségvetési számla száma: 10032000-01079122
Költségvetési számla megnevezése: NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számla
Adónemkód: 210

 

Ha az adózónak év közben változik az áfabevallási gyakorisága összeghatár átlépés miatt, akkor a turizmusfejlesztési hozzájárulást is azzal egyidejűleg kell benyújtani. Például, ha negyedéves áfabevallóból havi áfabevalló lesz, akkor a turizmusfejlesztési hozzájárulást is havonta kell onnantól kezdve benyújtania.


További cikkek

Cryptovaluta-adózás

Cryptovaluta-adózás


2022. január 1.-től hatályba lépett Magyarországon is a crypto-valuták adózásáról szóló törvény, de sokan máig nem tudják, hogyan kellene szabályosan adózniuk.

Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás

Magyarországon az adótörvény biztosítja, hogy az adód 1+1%-át fel tudod ajánlani civil szervezeteknek és vallási közösségeknek. A személyi jövedelemadó bevallástól függetlenül tudsz nyilatkozni 2024. május 21.-ig az adód 1+1%-áról.

Gépjárműadó változás 2024-től

Gépjárműadó változás 2024-től

Rövid kivonat a gépjárműadó 2024-es változásairól

Kaldera Könyvelőiroda:

Telefon: +36 20 294 6316

Email: konyveles@kaldera.eu

ÜGYFÉLFOGADÁS

Telefonon: H-Cs: 10:00-18:00, P: 10:00-14:00 óráig.

Személyes ügyfélfogadás előzetes egyeztetés alapján.